Katso alkuperäinen uutinen: https://yle.fi/uutiset/3-12420105

Mehiläispesiä tuodaan Turussa neljään eri paikkaan ja pesistä kerätään kesän aikana siitepölynäytteitä. Tutkimuksessa tutkitaan pölyttäjien kuten mehiläisten esiintymistä.

Turussa alkaa pölyttäjätutkimus.

Kaupungin alueelle tuodaan tällä viikolla mehiläispesiä keskustaan Puolalanpuistoon, Urheilupuistoon, Kupittaanpuiston lintulammikon aitaukseen ja Majakkarantaan. Pesät aidataan, jotta niiden lähelle ei pääse.

Arboristin on kaupungin mukaan tarkoitus muutamana päivänä kesäkuukausien aikana laskea kaupunkipuissa vierailevat pölyttäjät. Pölyttäjätutkimus on osa Luonnonvarakeskuksen pölyttäjätutkimusta. Tutkimuksessa tutkitaan pölyttäjien esiintymistä ja ravinnonhankintaa pelloilla, metsässä ja rakennetussa ympäristössä.

Turun kaupungin tiedotteen mukaan kaupunkipuiden merkitystä pölyttäjien ravinnonlähteenä ei ole Suomessa aiemmin tutkittu.

– Tutkimuksessa pyritään selvittämään, mitä puulajeja pölyttäjät suosivat ravinnonlähteenä. Tavoitteena on pohtia, voidaanko kaupunkipuuston suunnittelulla ja pihapuilla tietoisesti tarjota ravintoa pölyttäjille, kertoo Turun kaupunki tiedotteessa.

Kansalaishavaintojakin kerätään

Tutkimuksen yhteydessä kerätään myös kansalaishavaintoja(siirryt toiseen palveluun) siitä, mihin aikaan puut kukkivat Turussa ja muualla maassa.

Turun kaupunki muistuttaa, että pölyttäjät ovat tärkeitä.

– Pölyttäjähyönteisten on maailmanlaajuisesti havaittu vähentyneen. Tärkeimmät syyt pölyttäjien ahdinkoon ovat ravinnon väheneminen ja torjunta-aineiden käyttö. Pölyttäjien väheneminen on huolestuttavaa, sillä 88 prosenttia tunnetuista kasveista on eläinpölytteisiä. Myös ihmisen käyttämistä viljelykasveista 70 prosenttia tarvitsee eläinvälitteistä pölytystä tuottaakseen satoa.