Katso alkuperäinen uutinen: https://news.cision.com/fi/metsa-forest/r/metsa-group-saastaa-harvoin-esiintyvat-lehtipuut-puunhankinnassa,c3533667

Metsä Groupin lehdistötiedote 28.3.2022

Metsä Group jättää jatkossa järeät haavat ja muut harvoin metsissä esiintyvät lehtipuut metsiin luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Linjaus täydentää vuonna 2020 käynnistettyä Metsä Groupin Ekologisen kestävyyden ohjelmaa, jolla kehitetään talousmetsien monimuotoisuutta.

”Ostamme uusissa kaupoissa 1.6.2022 alkaen Suomessa ainoastaan mäntyä, kuusta, koivua ja läpimitaltaan alle 40-senttistä haapaa. Järeät haavat sekä muut harvoin metsissä esiintyvät lehtipuulajit, esimerkiksi raita, tuomi, pihlaja ja lepät jätetään metsiin. Ne ovat avainpuulajeja, joiden varassa elää monipuolinen eliöstö”, Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Jumppanen kertoo.

Tätä ennen nämä harvinaisemmat lehtipuulajit, joille ei ole teollista jatkojalostusta, on säästöpuita lukuun ottamatta korjattu energian tuotantoon.

”Energiapuunhankinta ei ole kiinni näistä harvoin metsissämme esiintyvistä puulajeista. Fiksusti toimien voimme Suomessa sekä hyödyntää puuta että kehittää luonnon monimuotoisuutta”, Jumppanen korostaa.

”Suomen metsien tilavuudesta 97 prosenttia on mäntyä, kuusta ja koivua. Kaikkia muita puulajeja on yhteensä kolme prosenttia, joten harvoin metsissä tavattavien lehtipuulajien säilyminen ja niiden määrän lisääntyminen on tärkeää sekä metsäluonnon että ilmastonmuutokseen sopeutumisen kannalta”, kehitysjohtaja Juho Rantala sanoo.

Päätös säästää järeät haavat ja muut harvoin esiintyvät lehtipuut metsiin on osa Metsä Groupin Ekologisen kestävyyden ohjelmaa.

”Ohjelmassa kehitämme ja otamme käyttöön konkreettisia, toimintatapoja muuttavia toimia, jotka turvaavat ja parantavat monimuotoisuutta metsissä. Harvoin metsissämme esiintyvien puulajien säästäminen on merkittävä avaus suomalaisessa metsätaloudessa”, Jumppanen arvioi.

Metsien säilyminen elinvoimaisina on tärkeää ilmastonmuutokseen sopeuduttaessa.  Lajirikkauden ajatellaan parantavan metsien kykyä selviytyä hyvinvoivana muuttuvassa ympäristössä.

”Eri puulajeille on omat niille erikoistuneet lajinsa, ja esimerkiksi raita on varhaisena kevään kukkijana tärkeä pölyttäjille. Säästettävät puut muodostavat yli kiertoaikojen kestävän puulajien kirjon ja edesauttavat myös lahopuun syntymistä talousmetsiin, Rantala kertoo.

Esimerkkejä Metsä Groupin muista toimista

  • Jos hakkuukohteella on kuollutta puuta, sitä säästetään vähintään 20 runkoa hehtaarille
  • Kaikki yksittäiset kuolleet lehtipuut säästetään hakkuissa
  • Suosittelemme lehdoissa ensisijaisesti luonnonhoitoa
  • Teemme hakkuissa tekopökkelöitä metsänomistajan luvalla
  • Jätämme suojatiheikköjä kaikissa metsänhoidon vaiheissa
  • Edistämme sekametsien syntymistä tarjoamalla sekaviljelyä osana palveluvalikoimaamme
  • Tarjoamme turvemailla aktiivisesti metsänomistajille peitteistä metsänkäsittelyä
  • Koulutamme henkilöstöämme jatkuvasti ja aktiivisesti ekologisen kestävyyden eri osa-alueilla

Kuvia median käyttöön täällä.

Lisätietoja:

Juha Jumppanen, metsäjohtaja, Metsä Group, p. 050 385 4808, 
Juho Rantala, kehitysjohtaja, Metsä Group, p. 040 143 6347
Krista Kimmo, viestintäpäällikkö, Metsä Group, p. 050 526 4911

Metsä Groupin puunhankinta ja metsäpalvelut
 
www.metsaforest.com

Metsä Groupin puunhankinta ja metsäpalvelut vastaa Metsä Groupin emoyrityksen, Metsäliitto Osuuskunnan jäsenille tarjottavista palveluista ja niiden kehittämisestä. Metsäliitto Osuuskuntaan kuuluu lähes 100 000 metsänomistajaa, jotka omistavat yhteensä noin puolet Suomen yksityismetsistä. Tarjoamme omistajajäsenillemme kaikki tarvittavat metsänhoidon palvelut kestävän metsätalouden harjoittamiseen ja metsäomaisuuden arvon kasvattamiseen.

Hankimme kaiken Metsä Groupin käyttämän puun Itämeren alueen kestävästi hoidetuista metsistä, valtaosan omistajajäseniltämme Suomesta. Toimitamme myös merkittävän määrän energiapuuta, kuorta ja purua jatkojalostukseen.

Vuonna 2021 liikevaihtomme oli 2,0 miljardia euroa, ja työllistämme noin 850 henkilöä.