Ylen uutinen 31.8.2024.
Yleistyvät helleaallot uhkaavat kimalaisia, sillä kuumuus voi häiritä niiden kykyä löytää ravintoa. Samalla kimalaisten tehtävä viljelykasvien pölyttäjinä vaikeutuu.
Ankarat helleaallot vahingoittavat vakavasti kimalaisille elintärkeää hajuaistia, paljastaa tuore tutkimus.
Brittiläisessä The Proceedings of the Royal Society B -tiedelehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että 40 asteen lämpötila heikentää merkittävästi kimalaisten kykyä havaita ilmassa olevia kukkaistuoksuja.
Tulokset viittaavat siihen, että yleistyvät helleaallot voivat häiritä kimalaisten kykyä löytää ravintoa ja heikentää niiden roolia pölyttäjinä.
Tutkimuksesta uutisoi Science-julkaisu.
Lämpöstressi vahingoitti tuntosarvia
Tutkimuksessa kimalaisten lämmönsietokykyä testattiin kokeellisten lämpötilojen avulla.
Tutkijat keskittyivät kahteen yleiseen eurooppalaiseen, Suomessakin esiintyvään kimalaislajiin: kontukimalaiseen ja peltokimalaiseen. Kokeessa testattiin yhteensä 190 hyönteistä.
Kimalainen asetettiin koeputkeen, jonka lämpötila nostettiin 40 celsiusasteeseen lähes kolmeksi tunniksi. Kävi ilmi, että tuntien oleskelu korkeassa lämpötilassa aiheutti merkittävää haittaa kimalaisten tuntosarville.
Suurin muutos oli naaraspuolisilla työläisillä, jotka keräävät ravintoa pesän yhdyskunnalle: niiden kyky havaita kukkaistuoksuja heikkeni pahimmillaan 80 prosenttia.
Tutkijoiden mukaan hälyttävää oli, etteivät tuntosarvet palautuneet ennalleen vielä senkään jälkeen, kun kimalaiset olivat levänneet viileämmässä lämpötilassa 24 tuntia. Tutkimusta johtanut hyönteisekologi Sabine Nooten sanoo Science-lehdelle, että vaikutusten pitkäaikaisuus on ”melko huolestuttavaa”.
Kimalaiset suunnistavat kukkien luo näkö- ja hajuaistin varassa. Niiden tuntosarvissa on reseptoreita, jotka poimivat kukkien vapauttamia tuoksumolekyylejä ilmasta.
Tutkimuksen tulokset osoittavat pohjimmiltaan, että korkeat lämpötilat häiritsevät tätä pölyttäjien ja kasvien välistä kemiallista kommunikaatiota ja vaikeuttavat kimalaisten ravinnonhakua.